Navigatie Link overslaanHome » Historie » Verslag reisje 2014

Donderdag 26 juni 2014 stond de zon al hoog aan de hemel toen de bus uit Bovenkarspel vertrok. Nadat in Hoorn de rest van het gezelschap was ingestapt, reden we naar de Zaanse Schans.
In het Zaans Museum genoten van een heerlijk kopje koffie met gebak, waarna de groep van 45 personen, in tweeën werd gesplitst.
Eerst kregen we uitleg over het ontstaan de van de Zaanse Schans, maar ook over het werken in de Verkade fabriek.

De naam is ontleend aan de schans die Diederik Sonoy, gouveneur in dienst van Willem van Oranje, in 1574 liet bouwen om zo de Spaanse troepen tegen te houden. Na de Tweede Wereldoorlog moesten veel oude panden en molens in de Zaanstreek plaatsmaken voor nieuwbouwwijken, wegen en industrie. In 1950 werd de stichting Zaanse Schans opgericht met als doel om een soort reservaat voor bedreigde historische bouwwerken te stichten. Tussen 1961 en 1974 werden veel oude gebouwen met diepladers naar de Zaanse Schans gebracht en in oude luister hersteld.

"De meisjes van Verkade" zijn sinds mensenheugenis verbonden aan de fabriek. Goedkope arbeidskrachten, die met hun "fijne motoriek", perfect geschikt waren voor het inpakwerk. Honderden meisjes, vooral uit Amsterdam, liepen elke ochtend door de fabriekspoorten om aan het werk te gaan.

In het Verkade Paviljoen wanen we ons in de fabriek, waar authentieke machines nog volop draaien en de geschiedenis tot leven komt.  Hier konden we zien hoe de biscuitjes gemaakt en ingepakt werden. Vervolgens zagen we hoe de productie van waxinelichtjes en de chocolade in zijn werk ging. Tot slot zagen we de Verkade-albums, die in 1903 ontstonden toen Verkade plaatjes, die in speciale albums konden worden geplakt, bij zijn producten voegde.  Tot 1940 werden er 31 albums uitgegeven. Het totaal in omloop gebrachte albums is ongeveer 3,2 miljoen met een recordaantal van 30 miljoen plaatjes. 

Na deze zeer interessante rondleiding was er volop gelegenheid souvenirs te kopen. Daarna genoten we van een heerlijke lunch. Aansluitend had iedereen nog een uur tijd om op eigen gelegenheid de Zaanse Schans te verkennen.

Om 14.00 uur vertrok het Partyschip Claes Horn en voeren we over de Zaan, de Knollendammervaart en het Alkmaardermeer naar Akersloot.     De zon scheen de hele middag uitbundig, dus was het prima uit te houden op het dek van het schip. Uiteraard werden we ook prima voorzien van een heerlijk drankje en een snack. Om 16.15 uur kwamen we in Akrsloot aan, waar de bus ons naar Van Der Valk Restaurant in Akersloot  bracht. Nadat iedereen zich had opgefrist en genoten we van een aperatief en een prima verzorgd diner.

Om 19.00 uur verlaten we Akersloot en een half uur later stappen de eerste mensen in Hoorn uit de bus.

Zoals elk jaar heeft de heer Aad Heddes ook nu weer veel foto's gemaakt.