Navigatie Link overslaanHome » Historie » Samenvatting lezing BAHA 31 03 2011

Donderdagmiddag 31 maart 2011 hebben we onze voorjaarsbijeenkomst in Cafe Restaurant Partycentrum Stam in Wognum gehouden. Met hulp van de ringleiding en een schrijftolk was de lezing voor iedereen prima te volgen. Nadat onze oud-voorzitter Arie Bouma iedereen welkom heeft geheten wordt het woord gegeven aan Dr. R.M. van Haastert, KNO specialist van het Westfries Gasthuis in Hoorn.

Hij legt het verschil uit tussen een CI, die uitgebreid ter sprake is gekomen tijden onze najaarsbijeenkomst, en de BAHA. Bij een CI wordt een elektrode in het binnenoor (cochlea) geschoven en de ontvanger van het implantaat wordt in het bot van de schedel geplaatst. De BAHA valt ook wel onder het kopje implanteerbaar hoortoestel, maar heeft een hele andere indicatie. Deze geldt voor mensen die met name een gewoon toestel niet kunnen dragen, en nog wel een redelijk gehoor hebben. Bij een ernstige slakkenhuis slechthorendheid, kan een BAHA u niet helpen, misschien een CI wel. Het zijn verschillende dingen. Het implanteren van een BAHA is een kleinere ingreep dan een CI.

En voor wie is een BAHA geschikt?
Wanneer er iets met het slakkenhuis niet goed is, dan spreek je van een beengeleidingsverlies, de microfoon van het oor is niet goed meer. Als er iets met het slakkenhuis niet goed is, kun je daar operatief niets aan veranderen.  Er wordt gevraagd hoe je kunt constateren wanneer er iets mis is met het slakkenhuis. Dokter van Haastert antwoord: In principe simpelweg door een gehoortest.  De meest voorkomende redenen, om een BAHA te implanteren zijn wanneer je een chronische ontsteking in het oor hebt of een gehoorgang die niet goed is aangelegd.  Als u een chronische ontsteking hebt, kan dat betekenen dat u daardoor een oorstukje niet in kunt doen omdat het pijnklachten geeft, of de gehoorgang is te nauw. Of er is met het oor niet veel aan de hand, maar op het moment dat u een stukje in doet kan het gaan broeien , de huid kan gaan irriteren en is het niet mogelijk de hele dag een toestel te dragen. Met name voor die categorie van patiënten, mensen die door de vorm van hun gehoorgang of door het feit dat de gehoorgang vaak ontstoken is, voor die specifieke categorie patiënten kan een BAHA een uitkomst zijn. 
Het principe van de BAHA is, dat je geen gebruik maakt van het middenoor. Dus niet iets wat in de gehoorgang moet. Maar de geluidsgolven worden direct over gebracht van het bot naar het slakkenhuis, beengeleiding. Die hele gehoorgang heb je niet nodig. Je hoeft niets in het oor te stoppen. Maar direct door iets op het bot van de schedel te zetten kun je het slakkenhuis prikkelen en een beter gehoor krijgen.

Wat houdt de operatie in? 
Het is letterlijk eigenlijk, het enige wat een operatie behelst is het implanteren van een titanium schroefje in het bot. Je makt een opening in de huid, je schroeft een schroef in het bot. Daaromheen wordt de huid gesloten. Dat heeft als voordeel dat de trilling van het apparaatje dat je erop klikt meteen via de schroef in het bot komt. Je hoeft niet eerst door een dikke laag huid, het gaat direct van het apparaatje via de schroef naar het bot. Omdat het schroefje altijd uitsteekt hoeft het niet strak te zitten en drukt het niet op de huid. 

Nadat Dr. van Haastert zijn verhaal heeft afgerond, komen er vanuit de zaal heel veel vragen, die allemaal tot ieders tevredenheid worden beantwoord. 
Hierna wordt het woord gegeven aan ons lid de heer Baas, die vertelde dat hij na 4 jaar van regelmatige oorontstekingen naar het Audiologisch Centrum in Alkmaar werd verwezen. Na de nodige testen kreeg hij  een BAHA op proef. Na een proefperiode van ongeveer een maand, bleek dat hij  enorm geholpen zou zijn het een definitieve BAHA. 
In september 2009 werd de operatie door Dr. van Haastert uitgevoerd en 3 maanden later kon de BAHA geplaatst worden. De heer Baas hoort beter dan voorheen en is bovendien verlost van de oorontstekingen en de eczeem. 

Na de lezing is het tijd voor hoedenmaakster Wil Gorter die al twintig jaar een hoedenverzameling heeft. Er wordt verteld hoe ze er toe kwam om hoeden te verzamelen, waar een hoed voor is, waar je mee herkend zal worden, wat je allemaal op een hoed kan doen en hoe je ze maakt. Ook herenhoeden zijn er in alle soorten aanwezig. Het is gezellig en we leren heel wat dingen over hoeden. Spreekwoorden komen aan bod. Er wordt gezongen en iedereen mag een hoed op, wat gebeurd met een liedje waarbij een hoed door wordt gegeven. In haar smakelijke westfriese accent houdt ze een onvergetelijke voordracht. Anekdotes, grappen, liedjes van Annie M. G. Schmidt en anderen wat op hoeden slaat. Door haar gevatte antwoorden en geestige conversatie liggen wij regelmatig in een deuk! 

De middag wordt door Arie Bouma afgesloten en bedankt alle sprekers en de schrijftolk mevrouw Cathy van Lieshout hartelijk voor hun bijdrage aan deze middag.