Navigatie Link overslaanHome » Historie » Samenvatting lezing 11 10 2012

Donderdagmiddag 11 oktober 2012 waren er helaas maar weinig leden aanwezig tijdens onze najaarsbijeenkomst in Cafe Restaurant Partycentrum Stam in Wognum. Met hulp van de ringleiding en een schrijftolk was de lezing voor iedereen weer prima te volgen.               Nadat onze voorzitter iedereen welkom heeft geheten wordt het woord gegeven aan Suzanne Scheerstra van de Stichting Signaalhond Nederland.

Suzanne is niet alleen gekomen, maar heeft haar hond Gucci meegenomen. Nadat Suzanne zich en Gucci heeft voorgesteld, verteld zij dat ze voor de Stichting Signaalhond Nederland werkt als trainer en wat de stichting doet om mensen te helpen hun eigen hond op te leiden tot signaalhond. 

Bij de stichting is de hond eigendom van de eigenaar, dus niet zoals bij de blindegeleidehonden, die eigendom zijn van de stichting. De eigenaar kiest dus zijn eigen hond.  De stichting adviseert daar wel in. De eigenaar bepaalt zelf welke geluiden de hond moet signaleren. Je kan de hond leren op ieder geluid, dat je belangrijk vindt, te reageren. 

Als slechthorende ben je bewust of onbewust voor een groot deel afhankelijk van je partner om goed te kunnen functioneren. Bij het horen van de deurbel, de telefoon, naderend verkeer, de piep van de magnetron resp. wasmachine etc. vervullen zij vaak een belangrijke rol. Als de partner onverhoopt wegvalt, dan is het voor de slechthorende aanmerkelijk moeilijker om op een goede manier zelfstandig te blijven wonen.  Een signaalhond kan dan uitkomst bieden. 

Uit de lezing en demonstratie kwam naar voren dat een signaalhond een deel van deze taken kan overnemen. Als je van honden houdt heb je er ook nog een trouwe metgezel aan. 

Er worden veel vragen gesteld die allemaal tot ieders tevredenheid  worden beantwoord. 

De middag wordt door onze voorzitter afgesloten en bedankt Suzanne en Gucci en de schrijftolk hartelijk voor hun bijdrage aan deze middag. Natuurlijk ontbreekt ook nu een bloemetje en een flesje wijn en lekkers voor Gucci niet.

Mocht iemand een signaalhond gaan opleiden dan willen wij daar graag van op de hoogte worden gesteld. Dit kan de positie van een aantal van onze leden in de toekomst zeker verbeteren. Dus zijn wij zeer geïnteresserd in uw ervaringen.